Montblanc, amb una història rica i que es remunta molts segles, està plena de tresors amagats. Un d’aquests tresors són els escuts heràldics.
Aquests escuts, com els que es veuen a la foto, representaven famílies o persones. Provenen de la tradició medieval de dibuixar una figura sobre l’escut com a representació del llinatge o família a les batalles.
El segle XVI, de quan daten aquests escuts, era força habitual a Catalunya utilitzar guix emmotllat per a decorar sostres. En trobem altres exemples a la biblioteca del monestir de Santes Creus, al castell de Barberà de la Conca o al Castell de Verdú, entre d’altres.
A La Polaina es conserven dos trams d’escuts, separats per una biga gran. Els escuts estan posicionats en línies que es repeteixen, separades per bigues estretes, amb quatre escuts diferents depenent del tram.
N’hi ha de diverses formes segons d’on provenen, però en aquest cas tots són de tipus ibèric, és a dir rectangulars amb la punta arrodonida. Dels quatre escuts, tres tenen una corona i creus a l’escut. En canvi, el quart té una corona de llorer i una flor de lis. Als extrems dels escuts, hi ha uns rectangles amb motius florals que no formen part de cap escut.
Els que es troben als sostres de les cases, però, molt probablement no representen cap de les famílies que vivien a l’habitatge. Sinó hi viurien moltes famílies alhora! En canvi, segurament eren motius ornamentals.
Comments